top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


TX4         TT4      
  T    L      K   T3G
51M   RKI   FTH      
  4    D    7     5S1
71Q         DDF      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

50. rođendan firme Polytechnik

WEISSENBACH (23. oktobar, 2015. godine.)
Austrija je najveći proizvođač postrojenja za sagorevanje biomase. Porodična firma Polytehnik Luft – und Feuerungstechnik ističe se nad sektorom sa nadprosečnim rastom i razvojem. Tokom nekoliko prethodnih decenija, mali biznis sa dva zaposlena sa sedištem u mestu Triestingtal u Donjoj Austriji, izrastao je u globalno aktivnu Polytechnik Group-u. Tokom svečanosti povodom proslave 50. rođendana osnivanja, firma je objavila da planira investiciju od 12 miliona evra u razvoj i proširenje proizvodnje. Usporenom rastu na postojećim tržištima odgovoriće se otvaranjem novih izvoznih tržišta.

Naziv Polytechnik znači kvalitet, a to je zvanično potvrdila Republika Austrija dodeljivanjem nacionalnog grba firmi. Preko 3.000 postrojenja proizvedenih u kompaniji Polytechnik rade širom sveta na zadovoljstvo kupaca. Procenat izvoza ovog vodećeg austrijskog proizvođača je trenutno skoro 100 odsto. Širom Evrope, više od 240 ljudi je zaposleno u četiri ISO 9001 sertifikovane proizvodne lokacije i 15 ogranaka za inženjering, prodaju i servis kao i dodatna četiri predstavništva van zemlje.

Rast na nivou sa globalnim klijentima

Tokom 50 godina svoje istorije firma Polytechnik je odmakla od proizvođača vakuum i filter opreme i postala jedan od vodećih svetskih isporučioca u planiranju i izgradnji ključ u ruke postrojenja za sagorevanje biomase za proizvodnju toplotne i/ili električne energije. Kompanija isporučuje postrojenja za sagorevanje od 300 kW do 30.000 kW jedinične snage. Zavisno od tipa i sadržaja vode, goriva, koriste se specijalno razvijeni sistemi za sagorevanje firme Polytechnik. Radni mediji su topla voda, vrela voda, para ili vrelo ulje, a postrojenja se koriste za grejanje, procesnu toplotu i proizvodnju struje.

Plan međunarodnog rasta koji je kompanija Polytechnik počela da primenjuje pre 25 godina je odgovoran za današnju poziciju firme kao globalnog lidera. Pored najvećeg evropskog proizvođača aviona, u klijente se ubrajaju i britanski proizvođači proteina i ruski prerađivači drveta koji i sami dominiraju na svetskom tržištu. „Naša postrojenja možete naći bilo gde, od Novog Zelanda do Sibira. Kao partner u razvoju tehnologije, pomažemo našim klijentima da pretvore svoju potrebu za energijom na CO2 neutralnu bazu,” kaže direktor firme, gospodin Schirnhofer. Konverzijom na tehnologiju koja koristi biomasu omogućava se smanjenje emisija CO2 do 100.000 tona po kompaniji godišnje. Ovakva postrojenja značajno doprinose zaštiti klime.


S leva na desno: Zamenik guvernera Donje Austrije, Wolfgang Sobotka; Leo Schirnhofer; Lukas Schirnhofer, MInistar finansija Republike Austrije, Hans-Jörg Schelling; foto: Conny de Beauclair, Polytechnik GmbH

Investiranje u istraživanje i razvoj i proširenje proizvodnje

Kako bi ova kompanija i dalje bila prisutna među kompanijama u samom vrhu tehnološkog razvoja, Polytechnik će investirati između 2,5 i 5 odsto godišnjeg prihoda u istraživanje i razvoj. „Na primer, znamo iz serije eksperimenata da je moguće generisati efikasno grejanje i sa miskantusom (rod višegodišnjih trava), tresetom i kokošijim đubrivom. To nas čini vrlo fleksibilnim,” kaže direktor Schirnhofer. Postoje sirovi biogeni materijali na svim kontinentima. Oni su obnovljivi i raspoloživi u lokalu. Transport je olakšan a zavisnost od međunardnih sirovina – koje su danas osnovni razlog mnogih konflikata – može biti smanjena. Brend biomasnog modela kompanije Polytechnik omogućava da se misli lokalno, a deluje globalno.


Na manifestaciji su prisustvovali gosti iz 21 zemlje, foto: Conny de Beauclair, Polytechnik GmbH

Polytechnik se sistematično priprema za sledeću etapu lokalnog razvoja. Na taj način, vlasnici se jasno opredeljuju i posvećuju glavnoj lokaciji u Austriji i proizvodnji u Evropi. G. Schirnhofer još dodaje: „Prema našim očekivanjima vezanim za stabilizaciju globalnih ekonomskih trendova, planiramo investirati 12 miliona evra u naše proizvodne kapacitete u Evropi do 2020. godine.” U sedištu firme u Triestingtalu kompanija će povećati proizvodni prostor za 2.000 m2, a kancelarijski prostor za 500 m2. Istovremeno, obe proizvodne lokacije u Mađarskoj, koje se nalaze na 8,5 hektara industrijske zemlje, će se integrisati u novu proizvodnju sa 8.000 m2 prostora i 1.000 m2 kancerlarijskog prostora.

Ogranak Novi Sad
 
Narodnog fronta 89
21000 Novi Sad, Srbija
Mobilni: +381(0) 65 202 6424
E-mail: v.radic@polytechnik.at