toptech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


8T5         H        
C C    3    X X   IPT
LBR   9FW   DYC      
B 8    1      K   TXP
2NE           Q      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Stepenice kutijastog izgleda kao centralni deo Bazar Noir radnje

Projektanti studia za dizajna enterijera Hidden Fortress napravili su lebdeće stepenište koje je kutijastog oblika, a postavljeno je u centru njihove prodavnice u Berlinu.

Vlasnik prodavnice je želeo da zadrži visoke plafone u tom prostoru čime je zadržao deo atmosfere koju je zgrada imala u svom prvobitnom obliku, a istovremeno je stvorio snažan identitet prodavnice.

Spoljašnjost stepenica je crne boje koja stvara kontrast sa unutrašnjom bledom bojom drveta. Crna boja je korišćena kako bi ujedinila prostor i njom je pokrivena cela površina donjeg nivoa radnje. Za oblaganje međusprata korišćeno je drvo bora, svetle boje i time je stvoren snažan vizuelni efekat kontrasta između ova dva nivoa.

Isti bor od kojeg je napravljeno stepenište, koje dominira na sredini prostora, je korišćen za kreiranje ramova po meri na donjem spratu. Spoljašnji deo stepeništa je u celosti obojen u crnu boju, dok je u unutrašnjosti stepeništa zadržan prirodni izgled boje drveta. Stepenište se spušta sa međusprata, ali nikada zapravo ne dodiruje pod i time stvara iluziju plutajućeg stepeništa. Njegovo kućište pruža potrebnu čvrstoću koja održava stepenište krutim.

Pored interesantnog stepeništa ovaj prostor dekorišu i drugi zanimljivi detalji. Dizajneri su na donjem spratu napravili sistem kvadratnih ramova koji pokrivaju zid na prednjoj strani prostora. Individualni regali, moduli napravljeni u tri različite veličine, mogu biti vezani za okvire i mogu se pomerati kako bi se na njih smestili predmeti različitih veličina.

Međusprat je prostran i pruža dosta mesta za kancelarijski nameštaj i sve što je potrebno za jedan poslovni prostor. Obložen je staklom i na taj način stvara vizuelnu vezu između radnje i međusprata, kao i osećaj otvorenosti koji sprečava da ovaj mali prostor izgleda tesno.

Pripremila: Miljana Ristović

Izvor: http://www.dezeen.com