toptech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


3OR         862      
M B    2      E   KA2
J 3   TFO   TC7      
J F    R    F     WFE
2SY         DIY      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Stara kuća u novom ruhu

Arhitekta Jochen Specht je udvostručio veličinu kuće koja je izgrađena 1960-ih u ruralnom delu Austrije. On je to postigao tako što je staru kuću obavio novom fasadom od tamnog drveta, betona i velikih staklenih površina. Kuća se nalazi na brdu iznad grada Dornbirna i pruža pogled na ušće Rajne u jezero Konstanca.

Kuća je postala premala za četvoročlanu porodicu sa svojih 85 kvadratnih metara, pa su odlučili da angažuju Jochen Specht-a da izgradi ekstenziju i reorganizuje prostor radi povećanja funkcionalnosti.

Arhitekta je razrušio originalnu kuću da bi izmenio raspored, ali je ostavio originalne betonske zidove koje je presvukao slojem maltera u čisto beloj boji. Nakon toga je dodao novu fasadu i tako stvorio kuću u kući.

“Pošto je postojala potreba da se poveća životni prostor i obnovi fasada, dobio sam ideju da izgradim novu kuću koja će opasati staru kuću”, rekao je arhitekta.

Raspon krovne konstrukcije je produžen četiri metra sa prednje i zadnje strane da bi pokrio spavaće sobe i dodatni životni prostor, kao i 1,5 metara sa obe strane da bi se pokrili hodnici i stepeništa koja su van osnovnog plana.

Nova fasada ima betonsku bazu iznad koje se nalaze prozori različitih veličina uokvireni u ramove od aluminijuma i drveta. Ovi prozori skrivaju originalne spoljne zidove stare kuće.

Unutar zgrade napravljeni su otvori na originalnoj betonskoj površini da bi se postojeće prostorije povezale sa novim prostorijama i stvorio veliki životni prostor.

 

“Bilo je važno da struktura stare kuće ostane prepoznatljiva unutar nove”, rekao je arhitekta. “Stari prozori su postali prolazi dok je kuhinjski prozor postao niša.”

Ostava, kupatilo i hodnik su smešteni u centralnom delu prizemlja, a kuhinja, drugo kupatilo i trpezarija su na gornjem nivou.

“Drveni okvir konstrukcije je namenjen da se stvori kontrast između nove drvene i stare betonske strukture”, kaže arhitekta. “Prozori generišu sofisticirani obrazac koji nudi kako otvorene tako i zatvorene prostore unutar objekta.”

Na podove je postavljena nova košuljica da bi se dobili homogeni podovi u celoj kući.

Ulaz u kuću je izdignut iznad zemlje i njemu se pristupa preko crnog metalnog stepeništa koje prolazi kroz podrum koji je od betona i vodi u kuću koja je izrađena većinom od drveta.

 

 

Ispod stepeništa se nalaze police za knjige, a na spratovima su postavljene mreže koje omogućavaju veću preglednost.

Pripremio: Milan Blagojević

Izvor: http://www.dezeen.com
Fotografije: Adolf Bereuter