blum
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


OXA          3       
P I    6    7T    DMJ
6K3   LS3    H       
  B    J     W    4FR
RBT         FRK      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Novi izgled studentske službe Šumarskog fakulteta

Studentska služba je važna spona između studenta i fakulteta od početka do kraja njegovog studiranja. To nije obična šalter služba, već mesto prvog kontakta sa fakultetom, a samim tim i mesto prvih utisaka i doživljaja. Tu se studenti upisuju na studije, a zatim redovno overavaju semestre, prijavljuju ispite, rešavaju svoje studentske probleme, a na kraju i podižu toliko željenu diplomu.
Od osnivanja Šumarskog fakulteta, studentska služba je uvek korektno obavljala administrativne poslove sa studentima, ali je sam prostor bio nedovoljno funkcionalno uređen kako za studente, tako i za službenike. Prvo pitanje svakog budućeg brucoša koji je kročio na fakultet je bilo: „Izvini, a gde je ovde studentska služba?“. Iako se ona nalazi u glavnom holu fakulteta, zbog nedovoljno izražajnog spoljnjeg izgleda, a u prostoru bez puno prirodnog svetla, bila je teško uočljiva. Kada se tome pridoda da je postojeći šalter imao stakla sa malenim otvorom pri dnu, preko koga se slabo prenosio zvuk i da je osvetljenje bilo slabo, jasno je da je komunikacija između studenata i službenika bila otežana.
S druge strane šaltera, službenici su imali svoje probleme u vidu: niske pozicije nivoa sedenja u odnosu na radnu visinu sa studentima, pogrešne orijentacije radnog stola u odnosu na liniju stranka - monitor računara, kao i nedovoljno prostora za kancelarijski inventar i dokumenta.
Nakon sagledavanja problema, studenti TMP odseka, Srđan Orozović i Jelena Košarić su pod mentorstvom vanr. prof. Jelene Matić, a u okviru vannastavnih aktivnosti, pristupili projektovanju funkcionalnijeg portala i kancelarije studentske službe.
Novoprojektovanim rešenjem, šalter je sa strane hola dobio dominantan i potpuno drugačiji izgled. Čiste geometrije, portal je oblikovan tako da maksimalno izađe u susret funkcionalnim zahtevima korisnika. Malo je isturen u odnosu na ravan zida, i orijentisan tako da upućuje na pravac kretanja, omogućava slobodniju manipulaciju, kao i prostor za popunjavanje formulara. Iako novoprojektovano rešenje ima izrazito savremen likovni izraz, ono se iznenađujuće dobro uklopilo u postojeći enterijer glavnog hola Šumarskog fakulteta.

Projektom je rešen i problem male količine prirodnog svetla u holu fakulteta, tako što je otvor na šalteru celom površinom zastakljen. Dva klizna krila se pomeraju ka sredini otvora i omogućavaju odličnu vidljivost i čujnost između studenata i službenika.
Sa strane hola je formirano originalno rešenje table za aktuelna obaveštenja studentske službe. Pluta kao materijal ima praktičnu primenu, a ovde je postavljena u vidu ornamenta stilizovane forme stabala u šumi, a u duhu samog fakulteta.
Projektom kancelarije službenika je takođe rešeno mnogo problema. Napravljen je podest koji je podigao čitav radni prostor i samim tim olakšao komunikaciju sa obe strane šaltera. Stolovi su napravljeni u obliku ćiriličnog slova G kako bi službenice mogle da se obraćaju studentima i istovremeno sređuju dokumentaciju i unose podatke u kompjuter.

 
Najvažniji segment ovog projekta je upravo to što je jedan studentski projekat realizovan. Sama činjenica da su studenti TMP odseka imali priliku da prođu ceo proces od analize problematike, skica, crtanja idejnih rešenja, preko pravljenja maketa do izrade i montaže svih elemenata, predstavlja vredno i nezaboravno iskustvo. Projekat je izveden zahvaljujući donacijama kompanija: Artinvest, Estia i Fer šop (Fer Shop), a veliki doprinos projektu svojim zalaganjem su dali dr Zdravko Popović, Dušan Ristivojević i Ines Bajić. Na ovaj način, budući stručnjaci su imali priliku da sarađujući sa privredom, prošire svoja znanja, razmene ih sa kolegama iz prakse i na adekvatan način ih primene, a fakultet je dobio kvalitetno rešenje prostora koje omogućava bolju komunikaciju i funkcionisanje.

Tekst objavljen u časopisu DRVOtehnika, april 2018.

Fotografije: arhiva Šumarski fakultet


Pročitajte još o Inovacionom nastavnom centru na Šumarskom fakultetu.