toptech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


OI3         WAE      
  J    F    R 2   UY3
DNN   PUE   HK8      
  L    X      D   H3I
CWU         9NX      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Mala kuća u Kobeu, Japan

Japanski studio FujiwaraMuro Architects je završio izuzetno usku drvenu kuću sa atrijumom koji omogućava dnevnom svetlu da obasja svaki deo kuće koja se nalazi u Kobeu.

Parcela koju je studio FujiwaraMuro Architects dobio je samo 22 kvadratna metra, a sa obe strane se nalaze stambene zgrade.

Studio se već susretao sa sličnim projektima, koji su uobičajeni u japanskim gradovima, kao što je kuća od 3,5 metara koju je ovaj studio prethodno izgradio u Osaki. Iako su u početku mislili da će lokacija biti premala uspeli su da završe projekat, jer su ograničenja tretirali kao izazov. Rezultat je objekat od 63 metra kvadratna, širine manje od 3 metra, nazvan Mala kuća u Kobeu.

Kuća je postavljena tako da ima prilaz sa ulice koji ulazi u garažu, a glavni ulaz je postavljen uz zadnji zid. Cela fasada koja gleda na ulicu je presvučena drvenim pločama, i na njoj se nalaze tri prozora, različitih dimenzija, koji su poslavljeni na različitim visinama da bi se omogućio pogled na grad i okolna brda.

Ulaz vodi u hodnik u kojem se sa jedne strane nalazi ostava, a kupatilo i tuš kabina sa druge strane. Na ovom nivou se nalazi i toalet, a na samom kraju nalazi se stepenište koje vodi na sledeći nivo.

Na prvom spratu kuhinja i trpezarija su povezani sa sunčanom dnevnom sobom. Svi delovi kuće su povezani otvorima ili prozorima tako da stvaraju prostor sa podesivim nivoima privatnosti.

"Kada je puno ljudi u kući, oni postaju međusobno bliži", kažu u FujiwaraMuro Architects. "Čak i kada je u ovoj kući samo jedna ili dve osobe, oni se osećaju mirnije, a ne usamljenije."

Veliki prozori na zadnjoj strani kuhinje osvetljavaju enterijer i otvaraju se ka maloj terasi. Svetlost u kuću ulazi sa nekoliko pravougaonih krovnih prozora.

Pod trpezarije se nalazi na drvenoj površini koja omogućava da prirodno osvetljenje dolazi do nižih nivoa. Iz istog razloga, trpezarijski sto sa staklenom pločom nalazi se iznad poda od dasaka.

Regali koji se nalaze na zidovima dnevne sobe i trpezarije takođe se protežu do gornjeg nivoa na kom se nalaze spavaće sobe.

Glavna spavaća soba se nalazi na samom vrhu stepeništa i može da se zatvori pomoću zavese. Dečija soba koja se nalazi na drugom kraju sprata, povezana je sa roditeljskom sobom pomoću nekoliko otvora.

FujiwaraMuro Architects je takođe radio na projektima sa većim površinama, kao što su porodična kuća u Kjotou i kuća u Sajoi koja je dizajnirana tako da se sobe u obliku kocke odvajaju sa glavnog hodnika.

Izvor: www.dezeen.com

Fotografije: Toshiyuki Yano

Preveo: Milan Blagojević