toptech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


8WH         3        
A 8    T    S T   886
6B4   OGM   5I6      
  S    6      I   Y5P
3RT           T      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Drvena kuća na brdu iznad Osla

Živopisni zeleno-žuti okviri naglašavaju prozore i vrata ove smrčom obložene kuće, sagrađene na brdu sa pogledom na Oslo. Brdo označava spoljni perimetar grada, sa urbanim pejzažom koji se gubi u gustoj šumi sa zadnje strane kuće.

Arhitekte lokalnog studia Schjelderup Trondahl Arkitekter dizajnirale su kuću Linnebo na padini koja se nalazi na obodu norveške prestonice.

Zgrada od tri sprata je delimično ugrađena u strmu padinu i obložena daskama od smrče, koje su ugljenisane i nauljene kako bi se istakli žljebovi i nepravilnosti u građi.

Dok serija fiksnih prozora ima okvire koji su skriveni iza drveta, manji prozori sa šarkama i klizna vrata su prikazani u svetloj boji – žutoj i zelenoj.

„Fasade se možda čine monotonim, ali istovremeno su dobro balansirane da odražavaju svoj karakter i unutrašnji život‟, objasnili su Stian Schjelderup i Øystein Trondahl, arhitekte.

Donji deo padine je ispunjen mnoštvom kuća. Kao rezultat toga, primarni životni prostor u kući Linnebo je raspoređen u gornjem spratu i na taj način nudi se više privatnosti. Prozori su postavljeni tako da obezbede pogled na grad, pre svega iznad ostalih krovova.

„Mesto se nalazi na najvišoj tački iznad grada sa impresivnim pogledom na urbani pejzaž, fjordove i brda u udaljenom horizontu‟, istakli su dizajneri, i dodali „To bi značilo postavljanje svih životnih prostora na visinu koja je zakonom dozvoljena, a takođe uključuje sve bliže i dalje poglede i svetla, što definiše specifičnost svake prostorije.‟

Dnevni boravak i trpezarija su odvojeni malom razlikom u nivou poda, kao i kaminom i policama koji se uklapaju u jedan od nagiba kosog krova. Dnevni boravak je postavljen na višem delu poda, dok su kuhinja i trpezarija na nižem nivou. Površine su obložene hrastovim daskama i ivericom koje su tretirane sa belim pigmentiranim voskom.

Prema arhitektama, razlika u nivou poda trebalo je da „fino podesi pogled na najpogodnijem mestu za sedenje u ovom delu kuće‟ – uramljeni prizor kroz pažljivo nameštene prozore.

Veliki zastakljeni paneli na oba kraja zabata dozvoljavaju unakrsnu ventilaciju kroz životni prostor od istoka prema zapadu. Na jednoj strani je prozor, a na drugoj klizna vrata koja obezbeđuju pristup uskom balkonu obloženom smrčom. Sa velikim prozorima na južnoj strani, stiče se utisak, tokom lete, kao da se sedi napolju.

S obzirom na strmi nagib, primarni ulaz u objekat se nalazi na zadnjem delu i daje direktan pristup drugom spratu koji čini dve spavaće sobe, kupatilo i dnevna soba sa kuhinjom i trpezarijom.

Prizemlje, čija je polovina ugrađena u padinu, sadrži gostinsku sobu, pomoćne prostorije i dodatnu dnevnu sobu.

Zastakljena vrata obezbeđuju pristup betonskoj terasi ispred kuće, koja gleda na baštu sa zasađenim japanskim trešnjama.

Fotografije: Jonas Adolfsen

Pripremila: Anđela Obradović

Izvor: www.dezeen.com