toptech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


AF4         67P      
D K    F    H     IPO
N W   TA2   KL2      
5 9    3    J T   TRK
X3O         OC5      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Centar za edukaciju u šumi

Arhitekte Marjan Hessamfar i Joe Vérons su projektovali centar za obuku pripravnika. Centar se nalazi u šumi u regionu Aquitaine u Francuskoj i izgrađen je na veštačkoj travnatoj padini u obliku kutija koje su oklopljene drvetom.

Obrazovni centar Mont-de-Marsan dizajniran je za obuku 600 studenata koji će se obučavati u disciplinama kao što su izrada nameštaja, ugostiteljstvo, cvećarstvo.

Centar za obuku se prethodno nalazio u obližnjem gradu u trošnoj zgradi pa je odlučeno da se izgradi nova zgrada u blizini postojećeg sportskog centra i srednje škole.

Da bi se objekat uklopio u šumovito okruženje arhitekte su odlučile da ga delimično potope ispod pokrivača od veštačke trave. Da bi se zgrada što bolje uklopila prilikom izgradnje korišćen je lokalni bor.

„Naša namera je bila da uvučemo zgradu ispod zelenog pokrivača da bi postigli savršen spoj između građevine i prirode”, rekao je Vérons, „oblast oko građevine je uređena tako da se ona što bolje uklopi u šumu”. Takođe, veštački nagib koji opkoljava zgradu i spaja se sa šumskim tlom pruža zaštitu od vetrova i stvara hladovinu tokom leta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Horizontalni otvor na travnatom nasipu omogućava da dnevna svetlost stigne do podzemnog nivoa. Drvo koje je korišćeno prilikom izgradnje je spajano i lepljeno dok je još bilo zeleno da bi se osigurala njegova otpornost na uvijanje i savijanje. Tehniku je razvio tim arhitekata, inženjera i proizvođača u istraživačkom centru koji podržava promoter francuske drvne industrije Xylofutur.

Najveći drveni deo se nalazi u centru kompleksa i on se nadvija nad ulaznom stazom. Ulaz vodi do recepcije odakle se može doći do ostalih delova kompleksa.

U prizemlju su smeštene kancelarije i prostorije za nastavu iz oblasti cvećarstva, ugostiteljstva i izrade nameštaja, dok se na gornjem spratu nalaze računarske sobe i učionice za frizere i kozmetičare.

Unutrašnjost je bela sa minimalnim dekoracijama da bi se što bolje iskoristila prirodna svetlost i naglasila funkcionalnost prostora.

Pripremio: Milan Blagojević

Izvor: www.dezeen.com