toptech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


EFA          6       
H K    Q    JH    TNN
MOR   EBB    M       
H X    L     3    KQ6
KRW         3CL      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Biblioteka u obliku džinovskog oka u kineskom gradu Tianjin

Atrijum javne biblioteke Tianjin Binhai dizajniran je da izgleda kao 3D oko koje gleda kroz zastakljenu fasadu zgrade.

Prostor od pet spratova je od poda do plafona uokviren policama za knjige koje se preklapaju na različitim nivoima kako bi se formirao oblik očne duplje, dok sferni sjajni auditorijum u sredini formira zenicu.

Zakrivljene linije polica pružaju prostor u kojem posetioci mogu sedeti, čitati i posmatrati druge kako to rade. Zakrivljene linije se takođe nastavljaju preko staklene fasade, formirajući ramove koji odbijaju sjaj sunca.



Winy Maas, suosnivač MVRDV-a, opisao je gotovi enterijer kao "skoro pećina, neprekidna polica za knjige".

"Otvorili smo zgradu stvaranjem lepog javnog prostora unutra, novi gradski dnevni boravak je njegov centar", rekao je.

"Police za knjige su odlični prostori za sedenje i istovremeno omogućavaju pristup gornjim spratovima. Uglovi i krivine imaju za cilj podsticanje različite upotrebe prostora, kao što su čitanje, hodanje, sastanak i diskusija. Zajedno oni formiraju ‘oko ’ zgrade: da vidimo i budemo viđeni. "

MVRDV je prvi put otkrio svoje projekte za javnu biblioteku u Tianjinu u junu 2016. godine, kada je izgradnja već bila u toku. To je jedna od pet zgrada koje je naručio Tianjin Urban Planning and Design Institute kako bi se formirao novi kulturni centar za područje priobalnog dela Binhai.

Glavni plan za područje postavila je firma GMP iz Nemačke - i MVRDV je naišla na problem da se celi program uklopi u dodeljeni prostor. Upravo je to dovelo do stvaranja sferičnog auditorijuma u ​​centru.

"Nismo mogli da diramo zapreminu zgrade, već smo ‘valjali’ dvoranu koja ima oblik lopte i koja je zahtevala veći prostor i zgrada je jednostavno napravila prostor za to", rekao je Maas.

Zgrada od 33.700 kvadratnih metara je najbrži projekat holandske firme do danas - sa samo tri godine između prve skice i ceremonije otvaranja.
Paralelno izvođenje radova zadalo je nekoliko glavobolja dizajnerima. Gornje police iznad atrijuma su trenutno nedostupne, nakon što se od izgradnje planiranih soba za pristup odustalo - odluka koju je po rečima MVRDV-a doneo lokalni tim iako se oni sa tim nisu složili. Kao rezultat, ove police su pokrivene perforiranim aluminijumskim pločama koje su štampane da izgledaju kao knjige. Čiste se pomoću sistema pokretnih skela i užadi.
Firma je rekla da se nada da će se njihova "potpuna vizija za biblioteku realizovati u budućnosti".U biblioteci se nalaze i obrazovni objekti koji se nalaze oko periferije enterijera i pristupa im se iz glavne sale. Podzemne prostorije imaju veliku arhivu i pružaju dodatni prostor za knjige.
Prostor za čitanje za decu i starije se nalazi u prizemlju, sa čitaonicama i prostorijama za dnevni boravak na prvom i drugom spratu. Na gornjim spratovima nalaze se sale za sastanke, kancelarije, kompjuterske sobe i dve terase na krovu.

Tianjin Binhai javna biblioteka nalazi se pored novog izložbenog centra koji gradi kompanija GMP, kao i pored drugih kulturnih zgrada koje su dizajnirali Bernard Tschumi Architects, Bing Thom Architects i HH Design. Svih pet objekata je povezano javnim koridorima zaštićenim staklenim nadstrešnicama.
Sa sedište u Rotterdamu, MVRDV vodi Maas zajedno sa arhitektama Jacob van Rijs i Nathalie de Vries.

Maas je prošlog meseca bio jedan od tri ambasadora na holandskoj nedelji dizajna, zajedno sa osnivačem Dezeen Marcus Fairs. Tokom događaja, Maas je predstavio koncept za živopisni, futuristički hotel, a takođe je predstavio knjigu tvrdeći da se arhitekti i dizajneri ne smeju baviti kopiranjem jedni od drugih.

Pod nazivom Copy-Paste: The Badass Architectural Copy Guide, knjiga nudi značajan kontrast ovom projektu - tvrdeći da bi industrija trebalo da uzima inspiraciju iz nauke, gde se praktičari nadovezuju na prethodne radove kako bi napravili nove procese, umesto da neprestano nastoji da ponovo izmisle točak.

Izvor: www.dezeen.com

Pripremio: Milan Blagojević
Fotografije: www.dezeen.com