top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


FDJ         7        
  I    T    Q 5   H94
4F9   ISG   S8S      
L      O      U   LJI
UEK           9      
Pretraga  
Novosti

Šumarski fakultet obeležio 94 godine postojanja

18.12.2014.

5. decembra 1920. godine u Beogradu, pored tada pet postojećih, osnovan je šesti, Poljoprivredni fakultet sa dva nezavisna odseka: POLJOPRIVREDNIM i ŠUMARSKIM. Tada je počela nastava za prvu generaciju studenata šumarstva.

Već godinama Dan Šumarskog fakulteta se tradicionalno obeležava, a 5. decembra u amfiteatru Šumarskog fakulteta u Beogradu svečano su obeležene 94 godine od osnivanja ove visokoškolske ustanove. Ovoj svečanosti su, uz tradicionalno veliki broj šumarskih stručnjaka, inženjera zaposlenih širom Srbije, prisustvovali i gosti sa više fakulteta i naučnih instituta, ministarstava i Uprave za šume, kao i drugih društveno političkih zajednica, javnih preduzeća i brojnih kompanija, zatim studenti i zaposleni na Šumarskom fakultetu kao i penzionisani radnici ove visokoškolske ustanove. Podeljena su priznanja i nagrade najboljim studentima, kao i zaposlenima koji su tokom protekle godine stekli uslove za odlazak u penziju.
Prisutne je pozdrvio profesor dr Milan Medarević, dekan Šumarskog fakulteta, koji je opširno govorio o nastanku, razvoju, organizaciji, naučnim i nastavnim aktivnostima profesora i studenata tokom proteklih decenija, kao i o planovima za dalji razvoj ove ustanove. On je podsetio da je prvo predavanje u istoriji Šumarskog fakulteta održao tadašnji dekan, profesor dr Petar Đorđević 5.12.1920. godine na Šumarskom odseku Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Desetak godina potom, 1930. godine Poljoprivredni fakultet menja naziv u POLJOPRIVREDNOŠUMARSKI, a 1949. godine Šumarski fakultet postaje samostalan. Prvi dekan samostalnog Šumarskog fakulteta bio je prof. inž. Sreten Rosić. Takođe je znčajno istaći da se Šumarski fakultet 1953. godine uselio u novu zgradu na Banovom brdu u Beogradu, gde se i danas nalazi… Od 1956. godine Šumarski fakultet čine dva odseka: ŠUMARSKI i DRVNO-INDUSTRIJSKI, a 1960. godine ustanovljena su četiri odseka. Tokom daljeg razvoja manjali su se nazivi studijskih odseka, tako da danas Šumarski fakultet čine: Odsek za šumarstvo, Odsek za tehnologije, menadžment i projektovanje nameštaja i proizvoda od drveta, Odsek za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu i Odsek za ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa.

Profesor dr Milan Medarević– Kako je visoko obrazovanje osnov razvoja i ekonomskog napretka društva, zasnovanog na znanju, unapređenju ljudskih prava i osnovnih sloboda, misija Šumarskog fakulteta je da omogući najviše akademske standarde i obezbedi sticanje znanja i veština u skladu sa potrebama društva i projektovanim nacionalnim razvojem. Polazeći od osnova utvrđenih misijom, Šumarski fakultet je trajno opredeljen da teži unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja i uključivanja u jedinstven Evropski prostor visokog obrazovanja. Delatnost Šumarskog fakulteta je usmerena ka stalnom podizanju kvaliteta studijskih programa, efikasnosti studija i kvaliteta studiranja, obezbeđivanju uslova za nastavni i naučnoistraživački rad, usavršavanje nastavnika, saradnika i nenastvanog osoblja u skladu sa utvrđenim normativima i standardima – rakao je dr Medarević.
Od osnivanja Šumarskog fakulteta, zaključno sa 30.09.2014. godine, na svim odsecima osnovnih studija, akademsku diplomu je steklo 8.804 diplomiranih inženjera (Šumarstvo 4.636; Tehnologije, menadžment i projektovanje nameštaja i proizvoda od drveta (prerada drveta) 1.815; Pejzažna arhitektura i hortikultura 1.706 i Ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa 647). U istom periodu 420 kandidata je magistriralo i 278 steklo diplomu doktora nauka, a na svim studijskim programima master studija diplomiralo je 290 studenata.  
NAJBOLJI diplomirani studenti u školskoj 2013/14. godini su: Studijski program ŠUMARSTVO – Slavoljub Dimitrijević, prosek ocena 9,36; Studijski program TEHNOLOGIJE, MENADŽMENT I PROJEKTOVANJE NAMEŠTAJA I PROIZVODA OD DRVETA – Tijana Todorović, prosek ocena 9,42; Studijski program PEJZAŽNA ARHITEKTURA I HORTIKULTURA – Snežana Kecman, prosek ocena 9,79 i Studijski program EKOLOŠKI INŽENJERING U ZAŠTITI ZEMLJIŠNIH I VODNIH RESURSA – Milena Lekić, prosek ocena 9,48.
Zahvaljujući odličnom uspehu tokom školovanja, dipl.ing. Dragan Bajić je dobio zaposlenje u JP Vojvodinašume, dok su u JP Srbijašume zaposlenje dobili: diplomirani inženjeri  Slavoljub Dimitrijević, Vladan Dačić i Jovan Dobrosavljević. U preduzeću TOPWOOD zaposlenje će naći četiri mlada inženjera TMP: Dragana Virijević, Vladimir Đukić, Uroš Tomić i Jelena Radivojević.
Govoreći o aktivnostima Šumarskog fakulteta, profesor Medarević se posebno osvrnuo na aktivnosti koje su se, sa aspekta struke, odvijale na ovoj visokoškolskoj ustanovi nakon katastrofalnih poplava u našoj zemlji. Naglašeno je da je neophodna izgradnja novih sistema za zaštitu od erozije i bujičnih poplava, uz odgovarajuće održavanje i popravke postojećih objekata, kako bi se obezbedio minimalan stepen sigurnosti teritorije Srbije.
– Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu je priznata visokoškolska ustanova koja se, uz sve teškoće, uspešno bavi obrazovanjem stručnih, naučnih i istraživačkih kadrova iz oblasti šumarstva, prerade deveta, pejzažne arhitekture i hortikulture, kao i ekološkog inženjeringa u zaštiti zemljišnjih i vodnih resursa, a time i u oblasti zaštitie i unapređivanja životne sredine kao dela strategije održivog razvoja Republike Srbije. Više od devet decenija je razlog za slavlje, ali je  jednako i razlog za veću odgovornost – naglasio je dekan Medarević.
Svoju budućnost Šumarski fakultet vidi u daljoj promociji i intenziviranju univerzitetske saradnje i mobilnosti profesora i studenata na institucijalnom, nacionalnom i međunarodnom novou, u cilju poboljšavanja kvaliteta visokog obrazovanja. U nekoliko navrata je istaknuto da, s obzirom na krizu i ekonomsku situaciju, u realizaciji dela svojih namera, Šumarski fakultet očekuje podršku i veće razumevanje društvene zajednice, kao i to da je saradnja sa šumarskim preduzećima i velikom brojem firmi koje se bave preradom drveta dobra, ali da uvek ima prostora za još bolju saradnju.