top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


RS3         E61      
  G    Y    Y D   PS3
PFB   DLP   F85      
1      M      T   GN3
UN7         WIH      
Pretraga  
Novosti

Studenti beogradskog Šumarskog fakulteta na INTERFOB-u

Interfob (INTERnationale FOrmation du Bois) je manifestacija koja na godišnjem nivou okuplja studente tehnologije prerade drveta i proizvodnje papira sa više od 20 univerziteta Evrope. Osnovan je 1989. godine od strane studenata sa Epinal univerziteta u Francuskoj.

Interfob je značajan događaj na kojem se sastaje više od 300 budućih stručnjaka u oblasti prerade drveta, koji provedu četiri dana diskutujući o dostignućima i novinama u drvnoj industriji Evrope. Svake godine okupljanje je u drugoj zemlji Evrope, a organizatori su studenti Univerziteta koji je domaćin.

Manifestacija je volonterskog tipa i okuplja ljude koji žele da dele mišljenja, iskustva i pronalaske.

Prošlogodišnji Interfob održan je u Francuskoj, u mestu Bussang od 14. do 18. oktobra. Na seminaru su učestovali univerziteti iz Austrije, Švajcarske, Nemačke, Francuske, Finske, Španije, Poljske i Srbije.

  • Oblasti kojima se bavi konferencija:
  • Edukovanje učesnika u oblasti prerade drveta;
  • Ostvarivanje saradnje između preduzeća i studenata u praksi;
  • Edukovanje i proširivanje znanja u oblasti povezivanja studenata i kompanija, domaćih i inostranih;
  • Promocija istraživačkog rada studenata i plasiranje istih industriji;
  • Kulturološka i socijalna interakcija između studenata.

Seminar je koncipiran tako da dnevne aktivnosti nose stručnu tematiku, u okviru čega su bila organizovana predavanja stručnjaka iz oblasti prerade drveta, arhitekture, zaštite životne sredine, zatim obilazak fakulteta i postrojenja u okviru fakulteta, kao i posete raznim kompanijama u regionu: Siat-Braun, Mathis, Salm, Egger, Hass Weisrock, Norske Skog, Pavatex, Houot…

Večernji sati su bili posvećeni kulturološkoj razmeni, pa je jedno od večeri nosilo naziv „Internacionalno veče“, gde je svaka zemlja dobila priliku da predstavi svoje običaje, hranu, nošnju, tradicionalnu igru.

Jedan od dana je imao sportsku tematiku. Sportovi su na zabavan način bili prilagođeni našoj struci, pa smo se između ostalog bavili cepanjem drva, razvijanjem sposobnosti zakucavanja eksera na najrazličitije načine, sečenjem drva testerom i mnogim drugim neobičnim sportovima.

Bogatiji novim iskustavima i inspirisani onim što smo videli i naučili, sada se aktivnije uključujemo u rad studentskih organizacija i kroz razne školske i vanškolske aktivnosti prenosimo svoje znanje i utiske.

Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, ove godine smo se dodatno potrudili u organizaciji odlaska na ovu manefestaciju. Želeći da omogućimo što većem broju kolega ovo jedinstvenu priliku, uložili smo značajno vreme i trud u pronalazak sponzora i u pripremu za što bolje predstavljanje naše zemlje, drvne industrije i Šumarskog fakulteta.

Ovim putem se zahvaljujemo časopisu Drvotehnika, kao i Zomontu i Šumarskom fakultetu koji su uvideli značaj i važnost ovog događaja i pomogli mladim ljudima da postanu deo internacionalne mreže studenata.

Udruženje Studenata Šumarskog Fakulteta

Više informacija o pomenutom seminaru možete naći na sajtu  http://interfob.com