top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


UBK         7BK      
H 5    P    S I   MQN
JY8   5Q1   T47      
P X    R      U   18I
JTP         SDM      
Pretraga  
Novosti

Sa(n)jam da svi budu zadovoljni

16.01.2014.

BEOGRADSKI SAJAM: U SUSRET PROLEĆU NA NAJVEĆEM SAJAMSKOM PROSTORU U REGIONU

Mnogi na različite načine i iz različitih razloga Beogradski sajam hvale ili kude, ali radi se o tome da ga nijedan ozbiljan biznismen, prodavac, kupac ili samo izlagač, koji drži do sebe i svog interesa u ovom delu Evrope, nipošto ne sme izbeći

Teškom socijalno-psihološkom, ali i nepovoljnom tržišnom i ekonomskom ambijentu, Beogradski sajam će se tokom prve polovine godine suprotstaviti svojim tradicionalnim, kapitalnim manifestacijama, od kojih je svaka, na svoj način i u svojoj oblasti, ne samo nacionalni nego i regionalni pa čak i dalekometniji orijentir.    

Kalendarski prva među njima je 36. međunarodni sajam turizma, koji se održava od 27. februara do 2. marta 2014. Ovaj sajam, koji je ne samo najveći u ovom delu Evrope nego je zahvaljujući svom značaju i poslovnim dometima u ovoj ekspanzivnoj privrednoj grani postao i član Svetske asocijacije turističkih poslovnih sajmova (ITTFA), ove godine najavljuje više od 1000 učesnika i izlagača - iz sektora turističkih agencija, saveza i organizacija, hotela, turističkih centara, lovnog turizma, vazduhoplovnih kompanija, međunarodnih tur operatora i sl. - iz gotovo 50 zemalja sveta. Ove godine je zemlja-partner Indonezija, a pod motom „Ispunjavamo želje“ poslovnim i „običnim“ posetiocima najavljeni su privilegovani popusti i do 40 odsto.

Da sajamsko-turistički ugođaj bude potpun, u istom terminu i pod okriljem dominantnog Sajma turizma, održavaju se još dve manifestacije - 5. međunarodni sajam vina BEOWINE, koji je tematski usmeren na promociju vinskog turizma i prezentaciju vina i vinskih destilata, te 10. međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo HORECA.

Što se Beogradskog sajma tiče, druga polovina marta pripada automobilskoj i moto industriji. U terminu od 14. do 20. marta biće organizovane dve sajamske priredbe namenjene vozačima i ljubiteljima točkova i brze vožnje. Prva je 4. DDOR BG car show, bijenalna izložbeno-prodajna priredba (umesto takođe bijenalnog i poznatijeg Međunarodnog salona automobila) koja okuplja uvoznike i distributere putničkih automobila i prateće industrije, delova i opreme, garažno-servisne opreme itd. Za posetioce su predviđene brojne zabavne i takmičarske aktivnosti, test vožnje, nagradne igre... Druga je

8. međunarodni sajam motocikala - MOTOPASSION - specijalizovana sajamska manifestacija, koja okuplja proizvođače i uvoznike motocikala, mopeda, skutera, ATV, prateće industrije, delova i opreme, ali i afirmiše i promoviše moto sport u celini.

Tek što se uklone eksponati sa ovih sajmova, njihova mesta, od 25. do 29. marta, zauzeće često spektakularni izložbeni primerci koji pripadaju 52. Međunarodnom salonu privrednih vozila BEOTRUCK, članu OICA, Međunarodne organizacije konstruktora automobila. Suorganizator ove značajne privredno-sajamske manifestacije je Poslovno udruženje proizvođača drumskih vozila Srbije. „Beotruck 2014“ će okupiti vodeće svetske proizvođače privrednih i dostavnih vozila, prikolica i poluprikolica, karoserija, motora i sistema prenosa, šasija i drugih delova i opreme.

Još dok traje Beotruck, ali u hali 4 koju nije zaposeo, od 26. do 30. marta 2014. biće po 36. put organizovan, za ove geografske koordinate još uvek pomalo egzotični, Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova, specijalizovani sajam plovila svih vrsta, opreme za ribolov, sportove na vodi i ronjenje. Na ekskluzivnim primercima jahti, glisera, jedrilica, čamaca, brodskih i vanbrodskih motora, nautičke opreme, opreme za ribolov, kamp opreme ili opreme za sportove na vodi, koje ovaj sajam ponudi posetiocima, često bi mogli da pozavide i ozbiljne morske mondenske marine i turističke destinacije, a ne samo ljubitelji Save, Dunava i drugih delova nama dostupne „kontinentalne nautike“.

Mesec april Beogradski sajam otvara 19. međunarodnim sajmom hortikulture - Beoplantfair (koji je među sajamskim posetiocima i poslovnim partnerima već odavno poznatiji kao „sajam cveća“), sa 17. izložbom lekovitog bilja i preparata od meda „Darovi prirode“ te prošle godine ustanovljenom Izložbom baštenskih i parkovskih mašina i prateće opreme - Motoplantexpo. Sajam hortikulture sa izložbama, koji se održava od 3. do 6. aprila, okuplja izlagače iz raznih oblasti i predstavlja spoj zdravog življenja, prirodnog okruženja i korišćenja prirodnih resursa, a posetiocima nudi širok spektar roba, potrepština, materijala i usluga korisnih u svakodnevnom životu - od sadnog i semenskog materijala, do dekorativnog bilja, zalivnih sistema, kućne i vrtne mehanizacije za hortikulturu i sredstava za zaštitu.

Od 8. do 12. aprila 2014. održava se još jedan od onih sajmova koji predstavljaju ne samo stubove Beogradskog sajma nego i svojevrsne oslonce i indikatore celokupne srpske privrede - 40. međunarodni sajam građevinarstva, South East Europe Belgrade Building Expo (SEEBBE), član Unije međunarodnih sajmova UFI. Zainteresovani poslovni i svi drugi posetioci na jednom mestu i u reprezentativnom izdanju i obimu, na celokupnom raspoloživom sajamskom prostoru, mogu da se upoznaju sa novostima u oblasti visokogradnje, niskogradnje i hidrogradnje, sa novim tehnologijama i materijalima u izgradnji, održavanju i opremanju objekata, sa građevinskim mašinama, uređajima i alatima, sistemima za adaptacije, rekonstrukcije i restauracije, sa zanatima i informatičkim tehnologijama i upravljanjem projektima u građevinarstvu, da dobiju stručnu pomoć za opremanje enterijera itd.

Mesec maj tradicionalno je rezervisan za još jedan sajamski kapitalni projekat, Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, takođe član UFI, koji ove godine doživljava svoje čak 58. izdanje. Sa neporecivim statusom „majke svih sajmova“, koja je u hodu vremena porodila mnoge druge velike sajmove i manifestacije, ovaj sajam je možda i najznačajniji privredni i tehnološki događaj u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, koji ima izuzetan uticaj na budući razvoj industrije u zemlji i regionu. Takav epitet zaslužio je brojnim specijalizovanim sajmovima i izložbama koji ga čine, najnovijim tehnologijama za sve grane industrije koje obuhvata program izlaganja, predstavljanjem nacionalnih privreda mnogih zemalja, pokrajina i regiona, pratećim stručnim skupovima, demonstracijama proizvoda i usluga, velikim brojem press konferencija i akreditovanih novinara itd. Sajam tehnike održava se od 12. do 16. maja 2014.

To je, međutim, samo onaj deo sajamske ponude u kojoj je Beogradski sajam glavni organizator. Kao suorganizator, izvršni organizator ili kao dobar domaćin Beogradski sajam će za to vreme predstaviti još nekoliko takođe reprezentativnih sajamskih priredbi.

Tako se već od od 16. do 19. januara 2014., u organizaciji Mini basket udruženja pri Košarkaškom savezu Srbije, u hali 3 Beogradskog sajma, održava četrnaesti Međunarodni mini basket festival „Rajko Žižić“, a od 23. do 31. januara, u hali 4, Šahovski savez Beograda organizuje Pojedinačno prvenstvo Beograda za 2014. godinu u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Za 8. i 9. mart najavljena su tri sajamska događaja kojima je Beogradski sajam domaćin. 
Jedan je 6. državni pčelarski sajam, sa međunarodnim učešćem, sa kompleksnim prodajnim, izložbenim, obrazovnim, promotivnim, privrednim i turističkim sadržajem. Sva oprema i repromaterijali iz ove oblasti na sajmu se prodaju po najpovoljnijim cenama i uslovima. Drugi je Međunarodna izložba mačaka u organizacija TICA (The International Cat Association), a treći (9. marta) Međunarodna izložba pasa svih rasa - CACIB Beograd - koja se organizuje dva puta godišnje, u ovom terminu 54. put, i to u organizaciji Kinološkog saveza Srbije.

U terminu od 15. do 17. aprila kompanija Duke@Paterson DOO u sajamskoj hali 5 organizuje 3. Sajam hrane i pića FOODREX, na koji dovodi najpoznatije i najveće proizvođače hrane i pića iz Srbije i celog sveta. Nekoliko dana kasnije, od 25. do 27. aprila, u hali 3, SNAR Group i Sky Vision organizuju već tradicionalni polugodišnji Dečiji sajam, 13. po redu, na kojem izlagači pokazuju proizvode i sadržaje od značaja za pravilan rast i razvoj dece i beba, usluge koje se odnose na dečije obrazovanje, štednju, osiguranje i sl., a dan kraće (26. i 27. aprila), i to u hali 2, Eco Design Studio Group DOO organizuje takođe polugodišnji 23. međunarodni kongres i sajam kozmetike, solarijuma, opreme, welness, spa i nege kose „Dodir Pariz“, jednu od najposećenijih sajamskih manifestacija na prostoru Beogradskog sajma.

Od 14. do 16. maja, u vreme dok uveliko traje Sajam tehnike, Dynamic Communications Group u hali 5 organizuje 9. BELRE (Belgrade Real Expo) - Međunarodni sajam nekretnina i investicija, koji na jednom mestu okuplja investitore iz zemlje i inostranstva, ključne eksperte, vlasnike zemljišta, projektante, glavne izvođače, konsultante, kreditne kuće, banke, agencije za promet nekretnina, kao i krajnje korisnike. Kraj meseca, od 27. do 29. maja, u istom sajamskom prostoru, i to u organizaciji Multi Solution Consult DOO, pripada
8. SOUTH-EAST EUROPEAN GAMING EXPO BELGRADE, koji predstavlja dokaz rastućeg tržišta gaming industrije, dakle idealnu priliku za profesionalne organizatore i samo ljubitelje igara na sreću, kladioničare i druge.

Konačno, i iako su moguće i verovatne i neke druge ad hoc sajamske priredbe, prolećna sajamska sezona trebalo bi da se završi zasad samo najavljenom velikom promotivnom izložbom turskih proizvoda - Turkish Products Exhibition - u terminu rezervisanom za kraj maja i početak juna. Zasad nije poznato da li Sila, Hurem ili Sulejman baš u to vreme planiraju u ove krajeve, ali je ovo prilika koju ni oni ni ovdašnji posetioci ne bi trebalo da propuste.

Pripremio: Stevo Batić
BEOGRADSKI SAJAM
Služba za odnose s javnošću