top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


9SU         KBD      
E 2    E      Y   FK9
XQK   QG4   PA4      
  E    R      L   S4Y
4QJ         CKN      
Pretraga  
Novosti

Otvoren Međunarodni sajam obnovljivih izvora energije IERWE

13.03.2014.

Srbija je kreirala dobar ambijent za investicije a oblast obnovljivih izvora energeije (OIE) jedna je od najstimulativnijih za ulaganje, izjavio je pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović. Otvarajući Međunarodni sajam obnovljivih izvora energije IERWE i Sajam grejanja, klimatizacije i ventilacije Therm 2014, zajedno sa ambasadorom Slovenije Francom Butom u Belexpo centru u Novom Beogradu, Trifunović je kazao da je ta oblast u potpunosti okrenuta privatnom sektoru i da su dosadašnje značajne investicije realizovane na više od 200 objekta u privtanom vlasništvu.

- Uradili smo regulativu i stvorili sve nephodne mehanizme, uključujući i naplatu. Prema našem Akcionom planu, koji imamo jedino mi u regionu, planirano je da do 2020. godine bude oko dve milijarade evra investicja u 1.092 megavata OIE - dodao je on.

- Želimo da osetimo sve efekte tih investicija, kao što su zapošljavanje, regionalni razvoj i angažovanje domaće industrije i građevinske operative. Neke stvari smo morali da limitramo, kao što su oblast energije sunca i vetra i one koje su dosta skupe, a sve druge oblasti su slobodne za ulaganje - naveo je Trifunović.

Istakao je da se u Srbiji sada sve više grade male elektrane, a razvijaju se i izvori na biomasu i biogas. Usvojen je i model ugovora o otkupu i pravilnik o grancijama porekla, a u računu za struju se izdvaja deo za OIE.

Ambasador But izjavio da Slovenija aktivno radi na OIE, jer to je sastavni deo borbe protiv klimatskih promena, ali i nešto što doprinosi privrednom rastu i otvaranju novih radnih mesta, kao i povećanju energetske bezbednosti.

U proseku učešće OIE u ukupnim izvorima energije u EU iznosi 13%, a najveći udeo je u Švedskoj - 46,6% svih vidova energije. U Sloveniji taj procenat iznosi 19%, ali je u planu da do 2025. godine dostigne 25%, predočio je ambasador.

But je naveo i da su u ambasadi pre nekoliko dana imali sastanak sa predstavicima nekoliko srpskih ministarstava, gde je razgovarano o uslovima za početak izvođenja projekta po modelu ESKOM, u Srbiji.

Na sajmu, koji će trajati do 14. marta, učestvuje 35 direktnih izlagača, od toga 19 iz Srbije i 16 iz inostranstva - Slovenije, Hrvatske, Italije, Grčke, Bugarske, Austrije i Nemačke, kao i 10 zastupanih preduzeća.

Izvor: Tanjug