top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


GUS         SC2      
2 A    L      R   4T9
5XR   7J9   8L5      
K 1    8      F   YCO
2LT         43R      
Pretraga  
Novosti

Održan okrugli sto šumarstva Srbije

21.05.2014.

U utorak 20. maja 2014. godine u Privrednoj komori Srbije održan je Okrugli sto šumarstva Srbije. Organizatori ovog skupa bili su Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine - Uprava za šume i Grupacija za šumarstvo Privredne komore Srbije. Kroz prezentacije izvestilaca po određenim temama aktuelnim za ovu privrednu delatnost, kao i kroz proaktivnu diskusiju prisutni su dali ocenu trenutnog stanja u  šumarstvu  Srbije, te predložili dalje aktivnosti u cilju poboljšanja pozicije šumarstva u privrednom životu države. Učesnici skupa osvrnuli su se i na trenutnu, vanrednu situaciju u zemlji, izazvanu poplavama i klizištima.

Na skupu su prisustvovali predstavnici svih relevantnih institucija ove privredne grane, počev od Ministarstava, Pokrajinskog sekretarijata, javnih preduzeća, nacionalnih parkova, instituta, Šumarskog fakulteta - Beograd, Zavoda za zaštitu prirode, srednjih šumarskih škola.

Okrugli sto šumarstva u PKS, 20.05.2014. 

Prisutnima su se, između ostalih, obratili: Perica Grbić, direktor Uprave za šume koji je skup obavestio o predlogu izmena u Zakonu o šumarstvu. Gospodin Grbić se osvrnuo na trenutnu vanrednu situaciju izazvanu poplavma, kao i na golobrst i sušenje šuma izazvano najezdama gubara i naveo da su svi predlozi izmena u Zakonu upravo usmerene u pravcu sprovođenja preventivnih mera kako bi se sprečile ovakve situacije. Prof. dr Ljubomir Mihajlović, vođa projekta o suzbijanju gubara, prisutnima je izneo informacije o suzbijanju gubara i izvestio o tretiranju gubara koje je sprovedeno iz vazduha početkom maja ove godine.

 

O sušenju šuma, uzrocima, posledicama i aktivnostima koje treba sprovoditi i koje se sprovode, govorio je dipl. Ing. Ivan Milenković sa Instituta za šumarstvo. O drvnoj biomasi, tržištu drveta i o projektima iz oblasti drvne biomase govorili su prof. dr Branko Glavonjić i dipl. ing. Dušan Jović. Poslednji se skupu obratio prof. dr Milan Medarević, dekan Šumarskog fakulteta, koji je govorio o obrazovanju i šumarskoj praksi.  

Na kraju ovog skupa profesor Medarević je uredniku časopisa DRVOtehnika, mr Dragojlu Blagojeviću, uručio priznanje Evropske asocijacije eksperata šumarske struke (AGFEE). Reč je o Diplomi za zasluge i kristalnom trofeju AGFEE, koji se dodeljuju za doprinos na promociji šume i šumarske struke. Okrugli sto šumarstva Srbije završen je diskusijom prisutnih.