top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


6AQ          D       
  6    5    HW    NE6
  9   XAA    H       
  X    K     P    45H
  6         O2U      
Pretraga  
Novosti

Međunarodni projekti u drvnoj industriji

23.01.2014.

ID:WOOD (www.idwood.eu) ulazi u poslednju godinu svojih projektnih aktivnosti (01.10.2012.-30.09.2014.). U njegovu realizaciju je uključeno 15 organizacija koje su direktno ili indirektno povezane sa sektorom drvne industrije.

ID:WOOD se finansira iz sredstava Evropske Unije, a rukovodilac je Slovenački institut za šumarstvo. Kao predstavnik naše zemlje u ovaj projekat je uključen Odsek za tehnologije, menadžment i projektovanje nameštaja i proizvoda od drveta sa Šumarskog fakulteta u Beogradu, kao i Klaster drvoprerađivača iz Beograda. O nekim detaljima projekta smo već pisali u ovom časopisu, ovde podsećamo da su očekivani rezultati poboljšanje i povećanje kapaciteta drvno-industrijskih klastera, uspostavljanje i održivost transnacionalne saradnje između klastera, nosioca znanja i proizvodnog sektora, kao i transfer inovacija, znanja i dizajna ka drvnom sektoru. U poslednja dva meseca 2013. godine obavljene su brojne aktivnosti vezane za ostvarivanje pomenutih ciljeva.

U novembru gost Šumarskog fakulteta je bio dr Andrea Giavon – direktor jedne od najvećih laboratorija za kontrolu kvaliteta nameštaja i proizvoda od drveta iz Catasa - Italija. Inače Laboratorija iz Catasa je, kao ekspertska kuća, uključena u realizaciju ID:WOOD projekta. Gospodin Giavon je obišao Sajam nameštaja i susreo se sa predstavnicima Laboratorije za kontrolu kvaliteta nameštaja sa Šumarskog fakulteta, sa predstavnicima Klatera drvoprerađivača i Privredne komore Srbije i predstavnicima nekoliko firmi iz drvne industrije (Toplica drvo, Gaj inžinjering i Interholz). Gospodin Giavon je u ovaj projekat uključen kao ekspert za nameštaj tako da je cilj njegove posete i susreta sa privrednicima bio višestruk. On se upoznao sa stanjem drvne industrije u Srbiji kao i glavnim nedostatcima plasmana naših proizvoda na strana tržišta i tom prilikom je preneo neka korisna iskustva i znanja našim privrednicima i predstavnicima fakulteta.

U decembru su, pod okriljem projekta ID:WOOD, održana dva veoma značajna događaja. Polovinom decembra, tačnije 17.12. je potpisan memorandum o razumevanju između Šumarskog fakulteta i Agencije za drvo kao strukovnog udruženja i relevatnog predstavnika firmi iz srpske drvne industrije. Cilj ovog memoranduma je da se učvrsti veza između ove dve institucije u cilju ostvarivanja ideja ID:WOOD projekta kao i da se radi na uspostavljanju što bolje saradnje između fakulteta, kao nosioca znanja, i firmi iz drvne industrije. Osnovni zajednički zadatak će biti usmeren na davanje stručne pomoći malim i srednjim preduzećima kroz dizajn, inovacije, zakonodavstvo, informacije u cilju povećanja njihovog znanja o tržišnim mogućnostima i što boljeg plasmana proizvoda.

U okviru planiranih aktivnosti na projektu je, od strane spoljnih eksperata iz Italije, urađena i analiza drvnog sektora u Srbiji, zatim analiza i potreba formiranja tehnološkog centra kao i analiza strukovnih udruženja iz drvne industrije – klastera. Rezultati njihovog ispitivanja su predstavljeni kroz tri pisana dokumenta koja su naslovljena kao „vodiči“ za razvoj drvnog sektora, tehnološkog centra i klastera. Predstavljanje ID:WOOD projekta i urađenih vodiča je obavljeno na V redovnoj sednici Odbora za šumarstvo i industriju za preradu drveta, celuloze i papira Srbije koja je održana u utorak 24. decembra 2013. godine u Privrednoj komori Srbije. Ovaj sastanak je iskorišćen kako bi se i privrednici upoznali sa vodičima, kao i samim projektom ID:WOOD. Pored stalnih članova Odbora, sastanku su prisustvovali i predstavnici Šumarskog fakulteta, Agencije za drvo, agencije SIEPA (Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza) i Ministarstva za privredu.

Moderator sastanak je bio gospodin Vladimir Burda, sekretar Udruženja za šumarstvo i industriju za preradu drveta, celuloze i papira. Nakon redovnih tačaka, gde su se čule razne inicijative i presek stanja drvne industrije, dr Zdravko Popović profesor Šumarskog fakulteta je upoznao sve prisutne sa osnovnim informacijama o ID:WOOD projektu, objasnio način kreiranja gore navedena tri vodiča i izložio očekivanja od njih i od celokupnog projekta. Potom su, posle kratke diskusije, zvanično i uručeni vodiči predstavniku Privredne komore Srbije – gospodinu Vladimiru Burdi, predstavniku Agencije za drvo – gospodinu Gradimiru Simjonoviću i predstavnici agencije SIEPA - gospođi Mileni Radović. Za više informacija o projektu možete posetiti sajt: www.idwood.eu