top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


GKC         7TW      
  A    I    Y U   HRE
  R   BHN   A C      
  A    Y    F Y   I4X
  7         3TT      
Pretraga  
Novosti

Kako povećati korišćenje drveta u jugoistočnoj Evropi

07.06.2014.

11. Drvno-tehnološka konferencija je održana u Opatiji, 02. i 03. juna 2014. godine. DTK predstavlja centralno sektorsko okupljanje drvne industrije i šumarstva u Republici Hrvatskoj i zemljama okruženja.

Ovogodišnja Konferencija bila je podeljena je u četiri tematska bloka:

 1. Korišćenje sredstava iz EU fondova
 2. Biomasa i energija iz drveta
 3. Upotreba drveta u JIE
 4. Aktualna pitanja drvoprerađivačkog sektora

ZAKLJUČCI I PREPORUKE UŠESNIKA

ZAKLJUČCI:

 1. Kriza je značajno uticala na drvoprerađivački sektor u jugoistočnoj Evropi i odrazila se na poslovanje mnogih firmi uslovljavajući niz tržišnih promena. Situacija u Hrvatskoj je dodatno pogoršana ukidanjem podrške sektora.
 2. Saradnja među sektorskim firmama u zemljama JIE ima inicijalna obeležja, a institucionalno povezivanje nije do sada dovelo do stvaranja relevantnijih projekata koji bi se mogli takmičiti na EU nivou.
 3. Uprkos mnogobrojnim ograničenjima u ovoj industriji i dalje postoji pozitivan investicijski pristup koji je doveo do značajnih ulagačkih i razvojnih projekata kao i poslovnih poduhvata primerenih zemljama s razvijenim šumarstvom i preradom drveta. Predlozi sektorskih stretegija nažalost ne uvažavaju navedene činjenice i izvozne rezultate.
 4. Ulaskom RH u EU otvorilo se veliko tržište za drvoprerađivačke firme, ali i za mnogobrojne partnere u regionu JIE. To je prilika za koju je preduslov usklađivanje složenih procedura i regulativa, kao i tehniloško prilagođavanje, ali i ojačavanje apsorpcijskih potencijala privlačenja sredstava iz evropskih fondova.
 5. Sektorske firme i dalje vode proaktivnu poslovnu i marketinšku politiku te generišu snažan razvojni potencijal kako bi osigurale konkurentnost na globalnom tržištu koje je proteklih godina doživelo značajne promene.
 6. Strani investitori pokazuju zapaženo interesovanje za realizaciju ozbiljnih investicija u drvoprerađivački sektor, posebno u delu proizvodnje energije iz drveta. Većina projekata se bazira na očekivanjima velikih količina sirovine koje dugoročno gledano već sada nema dovoljno. Sirovinu nastalu usled elementarnih nepogoda - ledoloma treba oprezno uvoditi na tržište.
 7. Proces celokupne konsolidacije ovog sektora je i dalje neizvestan, a za očekivati je da će on biti dovršen u razdoblju od narednih 3 do 5 godina, s znatno izmenjenom strukturom vlasništva u korist stranih investitora.

PREPORUKE - HRVATSKA:

 1. Supstitucija vertikalne podrške novim programima namenjenim drvnoj industriji.
 2. Nastavak aktivnosti na donošenju Zakona o preradi drveta.
 3. Dobijanje posebnog - strateškog statusa u hrvatskoj privredi.
 4. Nastaviti s procesom unapređivanja odnosa sa Hrvatskim šumama.
 5. Postignuti sektorski konsenzus oko potrebe jačanja kadrovskog potencijala i reprezentativnosti sektora.
 6. Učlanjenje u ključne evropske asocijacije, rad u odborima, komisijama i drugim stručnim telima na nivou EU.

PREPORUKE - REGIJA:

 1. Formalizacija saradnje u regionu kroz potpis sporazuma o saradnji i početak operativnog delovanja na promociji upotrebe drveta, kao i intenzivnije delovanje na razvojnim, tehnološkim i obrazovnim područjima.
 2. Donošenje zakonske regulative o obavezi ugradnje ekoloških - drvnih proizvoda u javnim nabavkama.
 3. Revitalizacija projekta "Drvo je prvo" i njegovo proširenje u zemlje JIE, kao i kandidovanje projekta za EU sredstva.
 4. Uključiti se u postojeće EU programe namenjene većoj primeni inovacija, istraživanja i razvoja, kao i primena "pametnih specijalizacija" i inovativnih proizvoda u drvoprerađivačkom sektoru.

Intenzivniji nastavak aktivnosti na izgradnji regionalne preduzetničke infrastrukture kroz izgradnju sektorskih centara izvrsnosti, laboratorija, specijalizovanih centara za dizajn, te obrazovne i edukacijske infrastrukture.
Opširniji izveštaj o ovoj manifestaciji, kao i svake godine, biće u julskom izdanju časopisa DRVOtehnika.

Izvor: www.drvna-konferencija.hr