top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


6DY         57N      
7      O      9   KRG
T2B   NH7     W      
  S    M      I   ILT
C9J           5      
Pretraga  
Novosti

GRAĐEVINARSTVO U FOKUSU - SlTUACIJA U GRAĐEVINARSTVU MAĐARSKE

10.04.2014.

Slično većini evropskih zemalja i građevinarstvo Mađarske je u krizi. Zbog nedostataka posla u građevinarstvu poteškoće imaju i njegovi dobavljači i proizvođači osnovnih građevinskih materijala (prerada drveta, proizvodnja građevinske stolarije, proizvodnja mineralnih proizvoda od nemetala, proizvodnja elemenata od gume i plastike, hemijski proizvodi, proizvodnja koksa i prerada nafte).

Pad proizvodnje u građevinarstvu traje od 2007. godine, a zaustavljen je početkom 2013. godine i u odnosu na veoma niske bazne vrednosti oseti se pozitivan pomak. Vrednost građevinskih radova je sa 2.360 milijardi forinti u 2006. smanjena na 1.604 milijardi forinti. Po uporednim cenama to znači da je ova grana do početka 2013. izgubila 43-45% svog tržišta. U odnosu na to u prvih devet meseci 2013. postignut je rast od 8% u odnosu na isti period prethodne, 2012. godine.

U pojedinim oblastima građevinarstva postoje velike razlike u povećanju. Dinamičan je rast u izgradnji puteva i železnica, a u izradi građevinskih objekata najveći rast postignut je kod industrijskih objekata. Od komunalnih objekata značajnije povećanje je prisutno u gradnji sportskih objekata.

Za čitav period recesije bilo je karakteristično da je kriza u najvećoj meri pogađala i pogađa preduzeća koja se bave izgradnjom i rekonstrukcijom stanova odnosno koja rade u sferi visokogradnje.

Pošto od 79.000 preduzeća odlučujuća većina radi u oblasti gradnje i montaže objekata, velika većina tih preduzeća za sada ne oseća pozitivne promene na tržištu.

Prema prognozi EVOSZ-a, jednog od najvećeg udruženja građevinara u Mađarskoj ovaj pozitivan trend iz 2013.  biće prisutan i u prvoj polovini 2014. godine.

U 2014. godini građevinci iz privatne sfere računaju na povećanje narudžbi od mašinske, prehrambene industrije, poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva. Za sada nema znakova da će 2014. godine doći do rasta narudžbi od strane stanovništva odnosno na tržištu velikih investicija za razvoj nekretnina.

Perspektive za izvoz

Zbog negativnih tokova u građevinarstvu Mađarske proteklih godina, mađarske građevinske firme se u sve većem broju okreću ka izvozu.

Nacionalna kancelarijha za spoljnu ekonomiju (HITA) će i ubuduće, kao i do sada, pomagati mađarskim građevinskim preduzećima i to podrškom njihovog pojavljivanja na pojedinim izložbama, realizacijom stručnih programa koji su specifični za određenu zemlju, slanjem spiskova mogućih inostranih partnera, kao i monitoringom mogućnosti inostranih investicija i dobavljačkih poslova, a u tome aktivno pomažu i Ekonomske kancelarije Ambasada Mađarske.

Nandor Zemnicki
Odsek za razvoj poslovanja
Izvor: magazin Mađarski privrednik