top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


CGS         3        
T      D    3 M   BXR
ORT   6SF   QD4      
X L    R      I   HLE
BX6           I      
Pretraga  
Novosti

Energetski nezavisne montažne kuće Soleta

14.01.2014.

Neprofitna firma Justin Capra Fondacija za održive tehnologije i pronalaske ili skraćeno FITS sa sedištem u Rumuniji, predstavila je svoje modele montažnih i energetski nezavisnih kuća pod nazivom Soleta. Ove kuće su dostupne u više oblika i veličina, a kombinuju rustični dizajn sa odličnim rešenjima za uštedu energije.

Svaki model kuće je projektovan tako da koristi obnovljive izvore energije kako bi stanari mogli da ih koriste i vanmrežno.

U zavisnosti od potreba i budžeta, u svaku Soleta kuću se može ugraditi sistemi za korišćenje solarne i energije vetra, geotermalni sistem za zagrevanje vode, kao i sistem za sakupljanje kišnice. Veliki nisko-emisioni prozori i LED osvetljenje, kao i peć na pelet su takođe dostupni. Kompjuterski sistem za praćenje pomaže održavanju kuće pod kontrolom.

Za najmanji model Solete površine 48m2 sa potkrovljem treba izdvojiti 25.000 evra, a najveći model sa životnim prostorom od 100m2 koji je pogodan za petočlanu porodicu košta 57.000 evra. Desetogodišnja garancija je uključena u prodaju.

Izvor: gizmag.com

Prevela i obradila: Anđela Obradović