top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


TXM         EKQ      
5      W    4 8   WUR
TNI   RWG   H 7      
M W    W    J P   F4G
3NB         TO9      
Pretraga  
Novosti

22 godine sa šumom i šumarima – PRIZNANJE STIGLO U PRAVE RUKE

21.05.2014.

Dodela nagrade AGFEEEvropska asocijacija eksperata šumarske struke kojoj je priključen i Šumarski fakultet iz Beograda, a koja okuplja oko 70% zemalja Evrope, nastala je pre pet godina na inicijativu koja je potekla iz Rumunije. Od ove godine na predlog predsedavajućeg, gospodina Mariana Stoicescu, inače predsednika udruženja šumarskih inženjera i tehničara Rumunije, ustanovljeno je priznanje, koje se ne dodeljuje ljudima iz struke, već je ideja da se prepozna čovek ili institucija, neko drugi ko svojim radom doprinosi promociji i afirmaciji šumarstva i šumarske struke.

- Nije trebalo puno vremena - rekao je prof. dr Milan Medarević, dekan šumarskog fakulteta u Beogradu - odmah sam prepoznao i za tu nagradu predložio čoveka koga svi znamo i koji se sa šumom i šumarima druži više od dve decenije. To je mr Dragojlo Blagojević koji ovo priznanje dobija na osnovu svog doprinosa šumarstvu prvo kroz svoj rad u Reviji ŠUME, čiji je koncept napravio i urednik bio više od 10 godina. Danas Blagojević uređuje časopis DRVOtehnika, takođe već više od 10 godina, ali sve to vreme i dalje je uz šumu i šumare, pa i na terenu... Nagrada ide u prave ruke, a Blagojević je uvek tu sa nama i kada je dobro, i kada je loše. Ovo je samo skromno priznanje za njegov rad i doprinos promociji šumarstva i šumarske struke, koje mu uručujem ispred Evropske asocijacije eksperata šumarske struke (AGFEE).

- Lepo je kad neko primeti i uvaži nečije rezultate rada, a ovo priznanje za moj doprinos promociji i afirmaciji šumarstva ima značaj ne samo zato što dolazi od jedne evropske šumarske asocijacije, već i zato što je moja nominacija za ovu nagradu potekla od, u ovoj zemlji, najznačajnije šumarske institucije, od beogradskog Šumarskog fakulteta i prof. dr Milana Medarevića, dekana fakulteta. Uz zahvalnost za nominaciju i priznanje, hoću da kažem da se sa šumom i šumarima družim punih 22 godine, od leta 1992. kada sam koncipirao Reviju ŠUME, a u mojoj redakciji je za 12 godina iz štampe izašlo 75 brojeva ove u to vreme značajne publikacije. Imao sam sreću da obiđem srpske šume, da pišem o šumama Srbije i da upoznam veliki broj šumarskih stručnjaka. Prilika je da se iskreno zahvalim gospodinu Milanu Rodiću, generalnom direktoru JP Srbijašume u poslednjoj deceniji prošlog veka, čoveku koji mi je pružio priliku da radim ono što znam i volim i koji me je svojim idejama i praksom podsticao i usmeravao… Proteklih deset godina uređujem DRVOtehniku, revijalni časopis za poslovnu saradnju, marketing, tržište, ekologiju i tehnologiju u preradi drveta, proizvodnji nameštaja, graditeljstvu i šumarstvu. Dakle, opet sam sa šumom i šumarima, a vreme u kome živimo, protkano društvenim, ali i prirodnim kataklizmama, daje za pravo onima koji se zalažu da šuma i šumarstvo dobiju značaj koji im pripada. Ja sam uvek na toj strani - rekao je Dragojlo Blagojević primajući diplomu i pehar evropske šumarske asocijacije AGFEE.