top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


LFE         M19      
  F    E    O E   7U2
  8   SOD   7W7      
  C    9    2 T   MD4
  4         7S7      
Pretraga  
Novosti

11. Drvno-tehnološka konferencija, u Opatiji 02. i 03. juna 2014

30.05.2014.

11. Drvno-tehnološka konferencija se i ove godine održava u Opatiji, 02. i 03. juna 2014. godine i predstavlja središnje sektorsko okupljanje drvne industrije i šumarstva u Republici Hrvatskoj i zemljama okruženja, na kome preko 250 učesnika tradicionalno rezimira sektorske prilike, poslovne trendove i iznosi predloge za poboljšanje stanja u narednom periodu.

Organizatori:

  

Šumari u Opatiji! Uprava Hrvatskih šuma na otvaranju Konferencije
U ponedjeljak, 2. juna, će na otvaranju 11. Drvno-tehnološke konferencije biti prisutna cela Uprava HŠ, na čelu sa predsednikom mr. sc. Ivanom Pavelićem i neki od direktora šumskih gazdinstava. Prezentaciju o ostvarenim rezultatima u periodu januar-april 2014. godine održaće direktor komercijalnog sektora HŠ Zoran Pavlović. U Opatiji se takođe očekuju i izvršni direktori Srbija šuma Tihomir Murić i Branislav Ilčić, dok su u postupku potvrđivanja dolaska vodeći šumari iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Jedna od važnih tema je i međusobna saradnja na području kandidovanja projekata za sredstva iz EU fondova, kao i upoznavanje s politikama cena trupaca. Konferenciju će otvoriti ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Studijska poseta učesnika Konferencije Gorskom kotaru. Stradale šume su u fokusu!
U cilju unapređivanja sadržaja Konferencije deo stranih partnera je predložio da se organizuje poseta šumskom području koje je bilo pogođeno proletnjim vremenskim neprilikama, a domaćin za više od 120 učesnika, koji će u popodnevnim satima 2. juna posetiti područje Fužina, biće HŠ UŠ Delnice, koja je zabeležila velike štete na šumskom fondu. Organizovaće se posete fabrikama Drvenjača u Fužinama, Lokve u Lokvama i Energy Pellets u Delnicama. Cilj posete je utvrditi postojeći nivo zainteresovanosti drvoprerađivača za pokretanje R&D projekata i saradnju sa fakultetima i istraživačkim institucijama, a ove godine suorganizatori Konferencije su Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Drvna industrija Hrvatske premalo koriste fondove EU! Traže se regionalni partneri
Veći deo ovogodišnjeg programa Konferencije baziran je na EU temama, pre svega na informacijama o tome kako koncipirati projektne ideje i sadržaje koje moraju zadovoljiti podnositelji zahteva za EU fondove. Ispred Ministarstva gospodarstva na Konferenciji će biti predstavnici Sektora za programe i projekte Europske unije, načelnici Marija Rajaković i Goran Basarac koji prate evropske programe i koji su vrlo dobro upoznati sa stanjem i prilikama u drvoprerađivačkom sektoru. Trenutno je naglasak na pronalasku regionalnih partnera u sektoru.

Bez investicija nema ni jačanja izvoznih potencijala. Diplomatija može pomoći!
Svake godine se na središnjem okupljanju u Opatiji sektor suočava s novim i sve složenijim izazovima. To je posledica složenih odnosa na svetskom tržištu drveta, nameštaja i drugih drvnih proizvoda, a globalizacija je sve uočljivija. DTK često otvara nove teme i pruža mogućnosti za isticanje pojedinačnih ili zajedničkih stavova drvoprerađivačkih firmi. Važne inicijative su pokrenute i od strane Ministarstva vanjskih i evropskih poslova oko potrebe dodatne internacionalizacije poslovanja.

Prezentacije, predstavljanja tehnoloških noviteta! Mesto susreta i neformalnih kontakata
Očekuje se da će tokom Konferencije kroz predviđeni program, ali i neformalne i bilateralne kontakte biti razmenjena međusobna stajališta učesnika, sektorskih firmi i nadležnih institucija, kao i da će se pronaći modeli za dalje jačanje i rast sektora u Hrvatskoj i zemljama JIE.

Kako do novih tržišta? Kako može pomoći privredna diplomatija?
Već duže vreme pokušava se poboljšati struktura izvoznih poslova s drvetom i drvnim proizvodima, jačanje udela proizvoda veće dodate vrednosti i jačanje trgovačkih aktivnosti na tradicionalnim, ali i rastućim tržištima poput BRIC zemalja, kao i na tržištima Bliskog istoka, Rusije, itd. S druge strane, bez kontinuiranih ulaganja nije moguće stabilizovati konkurentnost i zadržati tržišne pozicije i minimalnu dobit. 

Priprema se donacija drvnih proizvoda stradalima u poplavama!
Hrvatski drvni klaster i Drvo & Namještaj će u Opatiji okupiti vodeće sektorske firme koje su spremne ponuditi konkretnu pomoć na otklanjanju posledica poplava u Hrvatskoj i zemljama regije, o čemu će se resornom Ministarstvu uputiti popis prikupljene pomoći u vidu nameštaja i drugih proizvoda od drveta. Na Konferenciji su predviđeni mnogobrojni sadržaji kako bi najavljenih 200 učesnika bilo zadovoljno ponuđenim programom, temama i ostvarenim rezultatima.

Više na www.drvna-konferencija.hr