toptech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


TBU         TR8      
  8    H    Y J   6KP
GC7   9NK   1SY      
  Q    6    N T   AKY
EQ4         TJM      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Vikendica sa pogledom na fjordove

Arhitektonski studio Rever & Drage je dobio zadatak da staru vikendicu iz 1950-ih zamene novom koja će omogućiti posetiocima da uživaju u pogledu na priobalje Norveške.

Originalna vikendica je srušena, ali je bazen koji je bio u sklopu vikendice ostao i on je sada, nakon sređivanja, postao sastavni deo novog objekta.

“Ovaj objekat ima dugačku istoriju kao kuća za odmor, tako da je bilo prirodno da neke delove stare kuće uklopimo u novu”, rekao je arhitekta Tom Auger. “Takođe, odlučili smo da za nadogradnju koristimo iste materijale koji su korišteni u originalnom objektu.”

Deo koji je dograđen obložen je drvetom koje se nalazi na krovu i proteže se sve do temelja. Na ovaj način je pokriven i drugi deo kuće što ostavlja utisak kontinualne površine.

Zakrivljena staza spaja dograđeni deo sa ulazom, koji se nalazi između starog i novog dela ove kuće.

Jedan od glavnih zahteva klijenata je bio da se što bolje uklopi prostor koji omogućava pogled na prirodu koja okružuje kuću, sa intimnošću i privatnošću soba. Ovo je postignuto tako što je deo u kom se najviše vremena provodi tokom dana postavljen na otvorenom prostoru na kraju kuće, dok su spavaće sobe postavljene na drugom kraju.

“Pogled na more, sa jedne, i pogled na šumu, sa druge strane, bio nam je veoma bitan”, objasnio je Auger. “Klijenti su želeli da istovremeno imaju različite delove unutar vikendice u kojima mogu da se ‘sakriju’ i uživaju u samoći”.

Kratak hodnik vodi od ulaza do glavnog dela kuće u kom se nalaze kuhinja, dnevna soba i trpezarija. Klizna vrata se nalaze na obe strane dnevne sobe. Jedna vrata izlaze na terasu, a druga na mali balkon koji je zaštićen staklenim krovom.

Betonski kamin na kraju dnevne sobe postepeno otpušta toplotu i zajedno sa šperpločom koja oblaže tavan i tamnim zidovima stvara prijatnu atmosferu unutar životnog prostora.

Stepenište iza kamina vodi do male prostorije iz koje se pruža pogled na bazen i more, kao i na planine koje se pružaju u daljini. Na drugom kraju kuće, spavaće sobe pružaju pogled na šumu koja okružuje kuću. Pored dve spavaće sobe tu se nalazi i kupatilo sa saunom.

Pogledajte ovaj i druge projekte arhitektonskog studija Rever & Drage.

Pripremio: Milan Blagojević

Izvor: www.dezeen.com