blum
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


F6B         CTM      
  4    N    4 O   FBL
  H   5GX   4 9      
  P    T    2 Y   LT6
  D         4CF      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

PLUTAJUĆE JAJE

The Exbury Egg je plutajući drveni priobalni radni prostor izgrađen u Velikoj Britaniji. Napravljen je za britanskog umetnika Stephen Turner-a u svrhu proučavanja priobalja.

Razlog ovog istraživanja su pretnja od nadiranja vode i erozija usled klimatskih promena. A odgovor na potrebe ovog istraživanje je prelepo projektovana skulptura koja je u skladu sa svojim okruženjem na obali Exbury na reci Beaulieu u oblasti New Forest u Engleskoj.

Plutajuće, drveno Exbury jaje je napravljeno da se prirodnim tokom naruši i propadne kako bi otkrilo transformacijsku moć prirode, od čijih je materijala i sačinjeno. Ono se našli I na užoj listi za nagradu “WoodAward UK 2013“ . Ovo je projekat koji se bavi proučavanjem priobalja – neuhvatljive vodene ivice reke između niske i visoke linije reke. Jaje je sagradio lokalni zanatlija koristeći tehnike koje se upotrebljavaju u brodogradnji. U njemu se nalaze krevet, sto, mali šporet, ono osnovno što je potrebno za život. Jaje je zajednički projekat arhitekti PAD, SPUD (Space, Placemakingand Urban Design) i poznatog umetnika Stephen Turner-a. Projekat je u početku zamišljen da okupi umetnike, arhitekte i inženjere da sarađuju na istraživanju novih modela za ruralnu arhitekturu kroz seriju privremenih objekata u Nacionalnom parku Nju forest (New Forest). Ovi objekti će biti izvor za interakciju i debatu o pitanjima održivosti, recikliranju, uštedi energije i ruralnog razvoja, uz naseljavanje i aktivnosti umetnika kao katalizatora. Strana nasipa na kojoj se nalazi jaje je neobična, u potpunosti je ručno napravljena još u 18. veku. Njoj se može pristupiti samo čamcem kada voda dostigne dovoljno visok nivo.

Inspirisano gnezdima ptica, koja polažu jaja duž ivice reke u visokoj travi, i ručno napravljeno tehnikama koje se upotrebljavaju u brodogradnji, jaje je namenjeno Stephen Turner-u da u njemu provede 12 meseci. Njegov posao u tom periodu je da se bavi aspektima vremena, prolaznosti i trajnosti. Taj period će provesti na malo čudnim, napuštenim mestima imajući u vidu promene u kompleksnom odnosu između čoveka i prirode. Unutrašnjost jajeta je napravljena od recikliranog drveta, između ostalog od stare baštenske šupe i drvene kapije. Spolja je jaje obloženo pločama koje su napravljene od crvenog kedra i namerno nisu tretirane hemikalijama - cilj je da se omogući drvetu da erodira od spoljnih uticaja vremena i prirode.

Izazov pri izgradnji

Sam izgled, oblik jajeta, je bio izazov. Ne postoje prave linije, tako da je okvir morao da se napravi uz pomoć imaginarnih linija. Sve je mereno od centralne linije i privremenog okvira koji je bio napravljen od ploče iverice i izgrađen je da stvori strukturu kostura oko kojeg će biti formirana “ljuska od jajeta“. Lajsne duglazije su udubljene u ivericu i prikovane za nju. Zapravo postoje dve “ljuske“ između kojih se nalazi jedan sloj koji obezbeđuje vodootpornost jajeta. Uske lajsne drveta doprinose elastičnosti i zbog toga se drvo lakše obavija oko rama. Zakrivljena drvena vrata su takođe predstavljala veliki izazov. Morala su da budu vodootporna i sa strane vrata je napravljen mali kanal nalik oluku koji ne dozvoljava vodi da uđe unutra već vodu dovodi do dna vrata odakle može da iscuri.

 

Ceo projekat ima ambicije da obezbedi materijal za lokalne škole i univerzitete. Na kraju projekta, jaje će biti umetničko delo i kao takvo će se nuditi umetničkim galerijama širom Velike Britanije.

Pripremila: Miljana Ristović

Izvor: www.timberdesignmag.com