toptech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


WY5         ONT      
O D    8    B     8XE
G H   NY4   QI5      
T D    L    N 4   KP2
OAM         TFS      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Paviljon u stilu drvenog šetališta

Zamišljena kao danska alternativa londonskom paviljonu u Serpentin galeriji, ova drvena konstrukcija u obliku prstena obezbeđuje privremen prostor za različite događaje u zelenilom okruženom Rozenborg dvorcu u Kopenhagenu.

Danske arhitekte Mikel K. Kristiansen i Džesper K. Andersen dizajnirali su ovaj paviljon u Kraljevskoj bašti koja okružuje dvorac iz XVII veka. Paviljon je izgrađen kako bi se koristio za muzičke događaje, pozorišne i književne večeri.

Kristijansen i Andersen pobedili su na takmičenju koje je organizovala Danska asocijacija arhitekata. Ideja je bila da se dizajnira struktura, koja je namenjena da bude danska verzija privremenih paviljona, a po ugledu na paviljone u londonskoj galeriji Serpentin, kao i MoMA PS1 u Njujorku.

Paviljon je izgradio stolarski pripravnik sa lokalnog tehničkog fakulteta, koristeći elemente nordijskog bora. Nordijski bor je korišćen zbog ideje da struktura izgleda kao da je kod kuće među ostalim vrstama drveća koje okružuju zgradu.

Okrugao oblik ove gređevine upućuje na pedantan geometrijski raspored travnjaka, ograda i cveća u okolnim baštama.

Centralni, kružni deo zauzima travnata površina namenjena za nastupe i demonstracije, a takođe obezbeđuje i mesto za piknik.

Dizajneri su bili inspirisani stazama i siluetama koje se protežu duž Rozenborg dvorca. „Tačan kružni oblik paviljona daje element koji se razigrano spaja sa izraženom geometrijskom strukturom vrta,‟ istakli su dizajneri Kristijansen i Andersen.

Po obodima strukture paviljona nalazi se nekoliko površina šetališta obloženih dekingom. Ove površine natkrivene su nadstrešnicom od borovih traka koja se može videti iznad žive ograde susednih bašti.

Nagib poda šetališta blago raste i pada, a najniži je u četiri tačke koje predstavljaju uglove sveta.

Fragmenti okolnih vrtova mogu se videti kroz zidove paviljona i sa centralnog travnjaka.

„Kada ste unutar paviljona i dalje možete videti obrise vrta napolju, ali u isto vreme ste inkapsulirani u izuzetnom prostoru,‟ kažu arhitekte i ističu: „Drveće u bašti kreira ritam sa poetskom svetlošću koja prolazi kroz drvenu konstrukciju paviljona, a miris drveta, trave i čistog vazduha ujedinjuju se u posebno prostorno iskustvo kao nijedno do sad.

Izvor: www.dezeen.com

Fotografije: Hampus Berndtson

Pripremila: Anđela Obradović