toptech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


535          8       
  Y    J    P6    PBB
  7   RUR    2       
  J    P     Y    EI8
  I         3N6      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Karirana kuća u Tokiju

Pravougaone ploče od japanskog kedra i stakla stvorile su šareni efekat na fasadi ovog tokijskog objekta.
Zgradu pod nazivom Karirana kuća je projektovao japanski arhitekta Takeshi Shikauchi.
Dekorativna fasada je dodata kako bi se obezbedilo dovoljno dnevne svetlosti, koja se prožima po celoj unutrašnjosti i u svim delovima prostora, ali i sa druge strane da obezbeđuje privatnost.
„Karirani prozori omogućavaju objektu da upije svetlost sa regularne visine, u blizini plafona i u blizini poda, kao i da preuzme stabilnu svetlost sa severne strane tokom dana‟, objasnio je Shikauchi.
Trostrana nadstrešnica se proteže iz frontalne strane i štiti oba ulaza i parking prostor.
Prepust varira u širini od 1,35 m u najužoj tački do 2,85 m u svojoj najdubljoj tački. Shikauchi je hteo da poveže izgled isturene nadstrešnice sa izgledom tradicionalne japanske kuće, pored toga i da ih predstavi kao zaštitu drvenog zida od oštećenja.
„Sve je teže i teže koristiti drvenu građu u velikom gradu u gradnji stambenih kuća‟, objasnio je arhitekta.
Autor je razmišljao o izradi drvene kuće u gradu, koja iziskuje preventivnu zaštitu od oštećenja i održavanje, gledajući na pozitivne aspekte drveta kao što je meka tekstura tradicionalnih japanskih kuća.
Za razliku od permeabilne fasade, bočne strane objekta su prekrivene listovima tamnog profilisanog lima.
Kuća se nalazi u oblasti Kita Ward u severnom delu Tokija. Unutrašnjost je podeljena na dve rezidencije, kako bi se stvorili odvojeni prostori za klijentovu porodicu i njegovog oca.
Mala prizemna garsonjera obuhvata spavaću sobu, kupatilo i kuhinju – dovoljno za jednog stanara. Dok drugi deo rezidencije obuhvata deo prizemlja i ceo gornji sprat, u kojem borave klijent i njegova supruga.
Ovo uključuje i otkriveni dnevni i trpezarijski prostor, kao i kuhinju, spavaću sobu i hodnik na ulazu.
Nekretnine imaju zasebne ulaze koji omogućavaju da dve generacije žive samostalno, kuhinja garsonjere graniči se sa ulazom drugog stana.
Drvene kutije - police ugrađene su u neprozirnim, drrvenim delovima dvospratne fasade, i nalaze se na svim spoljnim zidovima prostorija, a nude više nego dovoljno prostor za skladištenje i izlaganje svim ukućanima.
Drugi delovi prostorija su jednostavno opremljene drvenim nameštajem, stolovima i stolicama, dok je kuhinja napravljena od bele armature i nerđajućeg čelika.
Fotografije: Koichi Torimura
Pripremila: Anđela Obradović