toptech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


DSG         IUH      
2      D    O G   G7J
YE5   L4I   BIR      
  2    9    Q S   QMX
7MT         NYO      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

DRVENA KUTIJA – SPAVAĆA SOBA

Dizajnerski studio Clare Cousins Architects iz Melburna je izradio projekat koji bi zadovoljio potrebe mlade porodice. Ideja je bila da se stan od 75 kvadratnih metara, koji ima jednu spavaću sobu, transformiše tako da se dobije još prostora za spavanje, a da se pritom sačuva postojeći životni prostor. Da bi ispunili zahteve dizajneri su u stan ubacili drvene kutije i mezanin platforme i tako dobili tri spavaće sobe.

„Vlasnici stana su imali jasnu ideju estetike koju žele da ostvare. Dali su nam veliku kolekciju slika, uključujući i neke iz Bow Wow ateljea. Takođe imali su i dosta primera japanskih dizajnera koji su radili projekte iskorišćavanja malog prostora“, izjavila je Clare Cousins. „Nakon sastanka shvatili smo da na ovom projektu možemo da predstavimo naš maštoviti dizajn i time pomerimo granice u dizajnu tipičnog stana.“

Arhitekte su zamenile postojeću spavaću sobu drvenom kutijom izrađenom od iverice australijskog bora (hoop pine). U njoj se nalaze dve male spavaće sobe, svaka dužine kreveta, kao i treća spavaća soba za goste koja se nalazi na međuspratu.

„Sa dimenzijama stana od 25 kvadratnih metara po osobi, ovakav dizajn omogućava da se minimizacijom spavaćeg prostora dobije veći prostor za dnevne aktivnosti“, kaže Cousins koja je već radila na projektu drvene kuće.

Spavaća soba za roditelje je neznatno izdignuta od poda i od ostatka stana je odvojena sa troja kliznih vrata. Stepenice koje vode do spavaće sobe mogu poslužiti i kao dodatno mesto za sedenje u dnevnoj sobi.

 

„Klizna vrata su inspirisana japanskim shoji vratima. Spavaći prostor tako može da se priključi dnevnoj sobi i tako je proširi ili, kada se vrata zatvorena, da omogući potrebnu privatnost“, dodala je dizajnerka.

Drvena kutija poseduje i skladišni prostor duž jedne strane i njemu se može pristupiti kako iz dnevnog, tako i iz spavaćeg dela. Sa suprotne strane nalazi se radni prostor koji je ugrađen u zid.

    

„U našoj potrošačkoj kulturi, gde potrošnja stalno raste, postoji nešto utešno u nedostatku nepotrebnih stvari“, rekla je Cousins. „Pažljivi razmeštaj obezbeđuje preko potreban prostor za osnovne potrebe svakog člana porodice, a takođe ograničava potrošnju i daje veću vrednost stvarima koje smo odabrali za naš dom.“

Ograničena paleta materijala koji su korišćeni pri dizajniranju ovog enterijera, iskorišćena je tako da poboljša osećaj prostora u stanu i smanji troškove. „Šperploča je jeftin i lako dostupan materijal, a koncept je dizajniran da može da ga izradi stolar što dovodi do dodatnog smanjenja troškova“, dodala je dizajnerka. U kupatilu su, kao i u spavaćem delu, korišćeni jeftiniji materijali poput pločica različitih veličina koje su korišćene da bi se dobio originalan izgled. Pozlaćene slavine su tu da bi se povećao osećaj luksuza.

 

Stan se nalazi u zgradi koja je deo kulturne baštine i datira iz 1898. godine. Zgrada je prvobitno je projektovana kao kancelarija za Biblijsko društvo britanaca i stranaca (British and Foreign Bible Society), a zatim 1990. godine adaptirana u stambeni objekat.

Renoviranje stana je osmišljeno tako da pokaže da se upotrebna vrednost ovakvih adaptacija u gradskoj sredini može proširiti izvan potreba jednog ili više stanara.

„Ovakve osetljive adaptacije postojećih baština koje treba da zadovolje potrebe njihovih korisnika su fundament održivog razvoja unutrašnjosti našeg grada“, izjavila je Cousins. „Ovaj projekat pokazuje da moderan život u gusto naseljenoj sredini i funkcionalnost porodičnog doma ne trebaju međusobno da se isklučuju.“

Pripremio: Milan Blagojević

Izvor: www.dezeen.com